Fons Next Generation
Després de la declaració per l'Organització Mundial de la Salut de la pandèmia internacional provocada per la COVID-19 el passat 11 de març de 2020 i la ràpida propagació d'aquesta malaltia, tant en l'àmbit nacional com internacional, els Estats membres de la Unió Europea van adoptar amb rapidesa mesures coordinades d'emergència per a protegir la salut de la ciutadania i evitar el col·lapse de l'economia.
El Consell Europeu del 21 de juliol de 2020, conscient de la necessitat en aquest moment històric d'un esforç sense precedents i d'un plantejament innovador que impulsin la convergència, la resiliència i la transformació a la Unió Europea, va acordar un paquet de mesures de gran abast. Entre les mesures adoptades, destaca la posada en marxa del Fons Europeu de Recuperació Next Generation EU, i l'aprovació del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell pel qual s'estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència Europeu (MRR).
El MRR té quatre objectius principals:
- Promoure la cohesió econòmica, social i territorial de la UE.
- Enfortir la resiliència i la capacitat d'ajustament dels Estats Membres.
- Mitigar les repercussions socials i econòmiques de la crisi de la COVID-19.
- Donar suport a la transició ecològica i digital.
Tots ells van dirigits a restaurar el potencial de creixement de les economies de la UE, fomentar la creació de llocs de treball després de la crisi i promoure el creixement sostenible.
Per tal d'aconseguir aquests objectius, cada Estat Membre ha de dissenyar un Pla Nacional de Recuperació i Resiliència que inclogui les reformes i els projectes d'inversió necessaris per aconseguir aquestes fites.
En aquest context es va aprovar el 7 d'octubre de 2020 el marc general del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d'Espanya, que traça el full de ruta per a la modernització de l'economia espanyola. El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència és un projecte de país, que requereix de la implicació de tots els agents econòmics i socials, de tots els nivells de govern i del conjunt dels recursos de l'Administració Pública. Els projectes que constitueixen el Pla de recuperació, Transformació i Resiliència (d'ara endavant “PRTR”), permetran la realització de reformes estructurals els pròxims anys, mitjançant canvis normatius i inversions, i, per tant, permetran un canvi del model productiu per a la recuperació de l'economia després de la pandèmia causada per la COVID 19 i a més una transformació cap a una estructura més resilient, que permeti que el nostre model pugui enfrontar amb èxit altres possibles crisis o desafiaments en el futur, i inclusiva, d'especial rellevància, tot això, per a l'interès públic, social i econòmic.
El PRTR, que va ser aprovat per la Comissió Europea el 16 de juny de 2021 com a pas previ a la seva aprovació pel Consell de la UE, està articulat a partir de quatre eixos (transició ecològica, cohesió social i territorial, digitalització i igualtat de gènere), que es materialitzen en deu polítiques palanca, que al seu torn integren 30 components que articulen de manera coherent i complementària les diferents iniciatives tractores prioritàries de reforma estructural, tant de tipus regulador com d'impuls a la inversió, per a contribuir a aconseguir els objectius generals del Pla.
Contingut relacionat