Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ruta de les masies Rubí compta amb un passat agrícola en el qual la vinya ha estat sempre el conreu més important i el que més hectàrees ha ocupat. https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Ruta de les masies

Rubí compta amb un passat agrícola en el qual la vinya ha estat sempre el conreu més important i el que més hectàrees ha ocupat.

Fins al segle XX, la nostra vil·la comptava amb un nombre important de masies repartides per tot el terme municipal. La majoria han anat desapareixent amb el creixement de la ciutat, però encara en trobem algunes que ens recorden el nostre passat agrícola.

 

Can Serrafossà


can_serrafosa.jpgAntic Mas de la Rovira, la seva denominació correspon a la unió, a finals del segle XVI, de les famílies Serra i Fossà. A finals del segle XIX, la família Borrell, descendent directe, es va fer càrrec de l’heretat, i el 1972 va ser venuda a una família del Papiol. És el mas amb més terres en actiu i el que exemplifica millor la diversitat de cultius de la història recent de Rubí. Del mas destaquen el portal i la finestra de l’any 1601.

 

 

Can Xercavins


can_xercavins.jpgUna de les masies més antigues i amb més història del nostre terme, ja que la primera notícia que en tenim és del 1152. L’origen toponímic sembla provenir del rierol proper a la casa, anomenat l’Exercavins en alguns pergamins antics. L’arbre genealògic de la família va des del 1152 fins als nostres dies. L’any 1396, Joan I va nomenar Pere de Xercavins el primer Batlle Reial de Rubí.

 

 

Can Feliu


can_feliu.jpgSe’n té constància des del segle XIII, quan rebia el nom de Mas Llunell. El 1810 va passar a formar part de

 les propietats de Ca n’Oriol i el 1949 va passar a mans de Can Xercavins. Va continuar funcionant com una explotació agrícola amb diversitat de masovers fins que la crisi agrària la va convertir en el restaurant que hi trobem actualment.

 

 

Can Ramoneda


can_ramoneda.JPGL’any 1187 es coneixia com a Mas Clapera. El nom actual el rep a partir del segle XV i des d’aleshores s’hi han succeït divuit generacions. Tant és així que la família conserva un arbre genealògic que va des de l’any 1500 fins als nostres dies. A l’Exposició Internacional de Barcelona de 1888, Marià Ramoneda i Llunell va obtenir una medalla d’or pels vins obtinguts de les vinyes. Actualment és obert com a espai per a la celebració d’esdeveniments.

 

 

Can Serra


can_serra.jpgS’ha conegut per altres noms, com per exemple Serra del Molí o Serrallach, i ja s’esmenta en documents de l’any 1230. Als anys 40 (s. XX) la va adquirir l’industrial rubinenc Josep Abril, que va restaurar la masia amb molta cura, sense canviar-ne l’aspecte exterior. Va iniciar la seva degradació després de la rierada de 1962. Als anys 90 va ser reformada mitjançant l’Escola Taller.

 

 

Ca n'Oriol


can_oriol.jpgEra coneguda com a Cases Besses fins al segle XIV, moment en què van aparèixer els Oriols com a propietaris. L’any 1949 va morir l’última descendent i es van donar les propietats a l’obra Benèfica de la Visitació de Nostra Senyora, que hi va acollir infants fins al 1997. Actualment, s’utilitza com a casa de colònies. Tot just davant la masia s’hi conserva l’era, construïda el 1848.

 

 

Can n'Alzamora


ca_n-alzamora.jpgLes primeres dades que en tenim són de l’any 1299, quan es coneixia per Mas Mestre. Ha tingut diversos noms en funció dels propietaris, però des del segle XVIII ha estat regentada per la família Alzamora. Pertany a la parròquia i municipi de Rubí des de 1885. La façana conserva finestres gòtiques del segle XVII, i la central, damunt el portal, llueix un blasó d’un avantpassat propietari de la masia.

 

 

Torre de la Llebre


torre_de_la_llebre.jpgTot fa pensar que la primitiva masia responia a una casa fortificada per a la prevenció dels atacs dels sarraïns procedents de l’altra banda del riu Llobregat. Fins a mitjan segle XVII es va conèixer com a Mas Pla o Mas Caldes, i va canviar el nom quan va ser adquirida per Joan Llebra, mercader de Barcelona, quan pertanyia encara al monestir de Sant Cugat. Va ser annexionada al terme i la parròquia de Rubí al segle XIX. Actualment és un restaurant.

T'ha estat útil aquesta pàgina?

10
1