Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les Caramelles El cor que recorre la ciutat anunciant la Pasqua Florida i celebrant la primavera https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Les Caramelles

El cor que recorre la ciutat anunciant la Pasqua Florida i celebrant la primavera

Originàriament tenien un contingut exclusivament religiós però amb el pas del temps es van anar introduint altres temes, sense excloure l’humor i la sàtira.

Els cantaires van acompanyats de flabiolaires i tambors, també d’altres instruments com el cèrcol, el buiro, els campanillers, els ferrets, el salteri, el picacanya, el violí de pastor... De fet, l’origen de la paraula caramella ve del llatí calamella, “canya”, que es refereix a un instrument rústic de vent propi de pastors.

Amb el pas dels anys, altres grups del nostre folklore popular acompanyen les caramelles com són els trabucaires, grups de dansaires, balls de bastons o balls de cascavells. Després de cantar, era tradicional recollir les donacions com ara ous, botifarres i altres queviures, per això porten el cistell preparat.

A Rubí comptem amb més de 150 anys d’història de Cant Claverià. Hereva d’aquesta tradició, la Societat Coral Unió Rubinenca manté viva la tradició de les Caramelles a la nostra ciutat. L’entitat celebra doncs, cada principi de maig, una nova edició de la Cantada de caramelles. Tradicionalment, els cantaires inicien la cantada a la plaça d'Anselm Clavé davant el monument homenatge al mestre, seguidament recorren el centre de la ciutat fins a l’església de Sant Pere a la plaça del Dr. Guardiet. 

L’endemà comencen la cantada a l’Ajuntament de Rubí, amb la presència de les autoritats, i recorreran novament el centre de la ciutat. L’última oportunitat per a escoltar-los té lloc el cap de setmana següent, quan els cantaires de la Societat Coral Unió Rubinenca visiten i recorren les parades del Mercat Municipal de Rubí.

Si us hi acosteu, podreu demanar-los un cançoner i així podreu acompanyar-los amb les seves tonades.

 

Himne a Rubí


A Rubí és tradicional que a la cantada de Caramelles, a la plaça de Pere Aguilera, els cantaires de la Societat Coral Unió Rubinenca entonin l’Himne a Rubí. El podreu escoltar també a l’acte oficial de la Diada Nacional de Catalunya, l’Onze de Setembre. L’himne es va estrenar el 23 de juny de 1957, a la pista de la Cooperativa.

Visca la vila que ens ha vist néixer,
que ens ha vist créixer i ens veurà morir,
Visca per sempre, visca per sempre,
Visca per sempre nostre Rubí.

Si veniu d’altres contrades
sigueu sempre benvinguts,
nostre poble a mans besades
us rendeix els seus tributs.

Tingueu per sempre la glòria
d’ésser fidels als treballs;
se la Vila nostra història,
pels demés sia un mirall.

Dels joiells de nostra terra
sigueu sempre dels més fins,
que sentiu en pau i en guerra
en el cor, la pàtria endins.

Unim en gran abraçada
nostres veus i nostres mans,
a tots la vila nostrada
ens aplegui com germans.

Visca la Vila que ens ha vist néixer,
que ens ha vist créixer i ens veurà morir,
visca per sempre, visca per sempre,
visca per sempre nostre Rubí.

 

Lletra de Josep Sapés Esmendia
Música de Joaquim Voltas i Viñas

T'ha estat útil aquesta pàgina?

0
0