Lluitant contra la pobresa infantil a les ciutats europees
Eurocities ha seleccionat aquest projecte, que porten a terme els Serveis Socials municipals, com a bona pràctica juntament amb altres 34 accions de diverses ciutats europees.
El projecte desenvolupat a Rubí té com a principal objectiu proporcionar a pares, mares i altres possibles cuidadors d'infants de 0 a 6 anys un espai acollidor per compartir experiències amb altres famílies i professionals. Durant sis sessions, dirigides per dues educadores socials del Servei d'Infància de Serveis Socials, el grup explora preocupacions i dubtes relacionades amb la parentalitat, i treballa de manera conjunta per buscar-hi solucions. Entre els continguts que s'aborden en el marc d'aquest taller, hi ha els diferents estils de criança, la criança sense violència, la participació infantil, els vincles afectius, el desenvolupament evolutiu, i la comunicació interpersonal i resolució de conflictes.
El projecte es va posar en marxa el 2019 amb la participació d'una dotzena de persones adultes en seguiment dels Serveis Socials. A curt termini, l'experiència va ajudar a enfortir la confiança i la seguretat dels participants com a cuidadors competents dels seus infants, a més de facilitar a l'Ajuntament la detecció d'aquells temes que més interessen les famílies en relació a la criança i l'educació dels seus fills o filles. De manera indirecta, però, el projecte també va contribuir a canviar la percepció que té una part de la ciutadania sobre els Serveis Socials.
L'informe Lluitant contra la pobresa infantil a les ciutats europees reconeix els bons resultats d'aquesta iniciativa i destaca l'estratègia de Rubí en la lluita contra la pobresa infantil, basada en els següents objectius: promoure un entorn capaç de satisfer les necessitats bàsiques de la infància tant en l'esfera social, educativa i familiar; generar estructures de suport per a les famílies per assegurar el benestar dels infants i adolescents; fomentar un model de treball en xarxa basat en la cooperació en el disseny de polítiques públiques adreçades a la infància; promoure l'estatus i el dret de ciutadania dels infants i adolescents; i garantir l'accés d'aquests als recursos culturals i de coneixement.
Informe Lluitant contra la pobresa infantil a les ciutats europees
Evitar una generació perduda d'infants
Actualment, amb aproximadament un de cada quatre infants a la UE en risc de pobresa o exclusió social, les dades recollides per la xarxa Eurocities mostren que la pandèmia COVID-19 ha tingut un impacte devastador en els nens i nenes. Fins i tot abans de la pandèmia, els nivells de pobresa infantil eren molt més elevats a les ciutats que a les mitjanes nacionals. Ara, a mesura que més pares i mares perden la feina, no només hi ha més nens que cauen en la pobresa, sinó que, juntament amb altres impactes, com la bretxa digital i l’escassetat d’habitatge assequible, s'agreugen les desigualtats i l’exclusió social.
Aquesta és la conclusió de l'estudi realitzat per Eurocities a partir de les dades de 35 ciutats de 20 estats membres de la UE. Les xifres demostren que les taxes de pobresa infantil infantil es concentren a les zones més desfavorides, on els nens tenen un risc de pobresa de tres a deu vegades més gran que en zones benestants. També que, amb l’augment de les taxes de pobresa infantil, cap país, regió o ciutat no és immune a aquesta amenaça.
Des d'Eurocities, es reclamen mesures per evitar una generació perduda d'infants europeus. Les ciutats ja inverteixen recursos considerables dels seus pressupostos municipals en serveis d’atenció a la infància i assistència familiar però això no és suficient. Cal complementar aquests diners amb una inversió social més gran en nens procedent dels pressupostos nacionals i de la UE.